Анемія виникає, коли кількість еритроцитів, що циркулюють в організмі, зменшується. Це найбільш поширене захворювання крові. Гемоглобін – це білок, який міститься в еритроцитах. Він необхідний для транспортування кисню. Більш того, гемоглобін дозволяє еритроцитам переносити кисень з легень у тканини і органи тіла, а також полегшує виведення вуглекислого газу з організму.
Механізм анемії
Існує кілька типів анемії; в той час як деякі викликають тільки легкі проблеми зі здоров'ям, інші набагато серйозніші. Який би тип анемії не був у людини, захворювання викликане однією з наступних причин:
-
організм не може виробляти адекватний рівень гемоглобіну.
-
гемоглобін виробляється, але не функціонує належним чином
-
організм не виробляє достатньої кількості еритроцитів.
-
еритроцити занадто швидко розщеплюються в організмі
Симптоми анемії
Залізодефіцитна анемія часто розвивається протягом тривалого періоду часу. Хворий може не знати, що у нього є це захворювання до тих пір, поки симптоми не стануть серйозними. У деяких випадках дефіцит заліза може зникнути без втручання з боку, наприклад, після того, як жінка народила.
У людини з дефіцитом заліза присутні такі симптоми:
-
загальна слабкість;
-
запаморочення, нудота;
-
сильна втома;
-
швидке серцебиття;
-
ламкі нігті і волосся;
-
блідість шкіри;
-
біль у грудях;
-
плутане дихання;
-
головні болі;
-
холодні руки і ноги;
-
хворобливість або запалення язика;
-
тяга до нехарчових речовин, наприклад, крохмаль, крейду, лід;
-
поганий апетит, особливо у дітей.
Ускладнення
У легких випадках залізодефіцитної анемії у пацієнта відсутні критичні симптоми. Однак, якщо не лікувати залізодефіцитну анемію, виникають ускладнення.
Можливі ускладнення це:
-
повільне зростання і затримка розвитку у дітей та немовлят;
-
проблеми з серцем, включаючи серцеву недостатність або збільшене серце через компенсації нестачі кисню;
-
ускладнення під час вагітності, наприклад, низька вага при народженні і підвищений ризик передчасних пологів.
Залізодефіцитна анемія
Гемоглобін і еритроцити виробляються кістковим мозком, якому для їх виробництва потрібно залізо. Якщо в організмі присутня недостатня кількість заліза, кістковий мозок не може виробляти гемоглобін для еритроцитів. Таким чином, найбільш частою причиною анемії є низький рівень заліза. Деякі з причин, за якими рівень заліза знижується, це втрата крові, дієта з низьким вмістом заліза і вагітність.
Втрата крові
Коли людина втрачає кров в результаті операції, травми або порушення згортання крові, такого як гемофілія або кишкова кровотеча, викликане виразкою або раком, у неї розвивається анемія. Використання антикоагулянтів, таких як аспірин або гепарин, також призводить до анемії. Аспірин і інші нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) також викликають виразка шлунка і хронічна кишкова кровотеча. Для жінок менструація – ще один фактор ризику крововтрати.
Дієта з нестачею заліза
Щоб організм виробляв достатній рівень гемоглобіну, дієта повинна бути багата залізом. Хороші джерела дієтичного заліза – це цільнозерновий хліб, квасолю, тофу, тунець, яйця, креветки, індичка, коричневий рис і баранина.
Вагітність
Дитина до народження отримує залізо від матері, отже, рівень заліза, необхідний організму під час вагітності, повинен збільшуватися, щоб задовольнити цю потребу. В результаті багато вагітних жінок повинні приймати вітамінні добавки, що містять залізо, щоб знизити ризик розвитку анемії.
Анемія, викликана недостатністю вітамінів
Крім заліза, організму також необхідні вітамін B12 і фолієва кислота для виробництва еритроцитів та гемоглобіну. Дієта з низьким вмістом цих поживних речовин знижує здатність організму виробляти здорові еритроцити з достатньою кількістю гемоглобіну. У більшості випадків у людей з дефіцитом вітаміну B12 або фолієвої кислоти еритроцити великі, недорозвинені і не можуть нормально функціонувати. Цей стан називається мегалобластною анемією. Продукти, які є хорошим джерелом B12 це м'ясо, риба і молочні продукти, отже, дієта, що включає ці продукти харчування, забезпечує адекватний рівень B12. Люди з поганим харчуванням або ті що дотримуються веганської дієти схильні до ризику розвитку анемії, викликаної дефіцитом вітаміну B12. Приклади продуктів, які є хорошими джерелами фолієвої кислоти: брокколі, спаржа, шпинат, нут, субпродукти, бобові, свиняча печінка і коричневий рис. Якщо ці продукти не їсти регулярно, може розвинутися дефіцит фолієвої кислоти.
Злоякісна анемія
Деякі люди, які споживають достатній рівень B12, не можуть переробляти вітамін через аутоімунний стан, званий злоякісною анемією. У цьому стані імунна система організму атакує клітини шлунка, які виробляють білок, що зветься внутрішнім фактором. Внутрішній фактор в поєднанні з вітаміном B12 утворює комплекс, який потім всмоктується у кишківнику. Відсутність внутрішнього фактора при злоякісній анемії перешкоджає абсорбції вітаміну B12.
Проблеми з шлунково-кишковим трактом і анемія
Певні стани шлунка і кишечника, такі як хвороба Крона або шлунково-кишкові операції, наприклад, резекція шлунка, впливають на здатність організму засвоювати достатню кількість вітаміну B12.
Лікарські препарати та анемія
Деякі ліки впливають на всмоктування B12. Наприклад, інгібітори протонної помпи (ІПП) пригнічують вироблення кислоти в шлунку. Без цієї кислоти вітамін B12 не може виділятися з їжі у шлунку.
Інші причини анемії
Мальабсорбція (порушення засвоєння поживних речовин)
Певні стани здоров'я впливають на здатність організму правильно засвоювати фолієву кислоту. Прикладом такого стану є глютенова хвороба – целіакія.
Часте сечовипускання
Часте сечовипускання призводить до того, що з організму виводиться занадто багато фолієвої кислоти. Приклади захворювань, які призводять до надмірного сечовипускання: гостре ушкодження печінки і хронічна серцева недостатність.
Медикаменти
Деякі ліки знижують рівень фолієвої кислоти або впливають на здатність організму засвоювати її. Наприклад, цей ефект викликають певні типи протисудомних засобів, що застосовуються для лікування епілепсії.
Потреба у надлишку фолієвої кислоти
У деяких випадках організму потрібно більше фолієвої кислоти, ніж зазвичай, що може призвести до фолієводефіцитної анемії, якщо ця надмірна потреба не буде задоволена. Приклади цих станів: вагітність, певні захворювання крові, рак, а також захворювання, що викликають запалення.
Апластична анемія
Апластична анемія – це стан, при якому зменшується кількість еритроцитів, тому що кістковий мозок пошкоджений і, таким чином, не може виробляти адекватну кількість нових еритроцитів. Цей тип анемії викликається вірусною інфекцією, використанням певних ліків, таких як протиракові препарати або антибіотики, а також впливом токсичних речовин. Лейкемія і аутоімунні захворювання впливають на здатність кісткового мозку виробляти еритроцити.
Гемолітична анемія
Гемолітична анемія – це стан, при якому еритроцити живуть не так довго, як зазвичай, тобто близько 120 днів. Кістковий мозок не виробляє достатньо еритроцитів з такою високою швидкістю, щоб замінити ті, що руйнуються. Фактори, які призводять до руйнування еритроцитів, це аутоімунні порушення, генетичні стани, такі як серповидно-клітинна анемія і таласемія, дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази (G6PD), тромби, інфекції і вплив певних ліків, хімікатів або токсинів.
Профілактика анемії
Що потрібно робити, щоб уникнути анемії?
-
лікування крововтрати. Особливо необхідно жінкам з рясними менструаціями або людям з проблемами зі шлунком (наприклад, при частій діареї, виразковому коліті);
-
вживання продуктів з високим вмістом заліза (нежирне м'ясо, курка, темні листові овочі і боби);
-
забезпечення достатньої кількості вітаміну С. Напої та продукти з вітаміном С, такі як апельсиновий сік, полуниця і брокколі, допомагають організму засвоювати залізо;
-
збалансована дієта;
-
обмеження вживання кави або чаю під час їди. Якщо ви п'єте каву або чай під час їжі, вони ускладнюють засвоєння заліза;
-
обмеження вживання кальцію в таблетках, оскільки це впливає на процес засвоєння заліза.