У процесі травлення бере участь безліч органів, за рахунок яких їжа подрібнюється, засвоюється і потім виводиться зайве з організму. Ця система досить складна, тому дуже важливо, щоб усі складові цього процесу не давали будь-яких збоїв.
Їжа, яку ми вживаємо, проходить кілька етапів переробки. Початок – ротова порожнина. У роті ми пережовуємо їжу, подрібнюємо її для кращого проковтування і в підсумку – засвоювання в шлунку. Далі йде глотка і відразу ж стравохід, який служить «тунелем» для їжі. Наступна станція – шлунок. Якраз в ньому їжа перетравлюється, перемішується. Потім вона потрапляє в тонкий кишечник, в якому всмоктуються в кров поживні і корисні речовини. Ну і остання зупинка – товста кишка. Вона, на хвилиночку, має довжину майже 1,5 метра. Тому перед тим, як покинути організм, в цьому відділі їжа проходить останній етап всмоктування і остаточної переробки.
Але в процесі травлення беруть участь ще й такі органи, як печінка, підшлункова залоза і жовчний міхур. На кожному з перерахованих вище етапів можливий збій в роботі. Це призводить до поганого засвоєння їжі, розвитку патологій шлунково-кишкового тракту і проблем зі своєчасним виведенням «непотрібного» матеріалу з організму.
Захворювання шлунково-кишкового тракту дуже часто починаються саме з неправильного харчування. Сюди входить і переїдання, і недоїдання (а то і голодування в тому числі), вживання в раціон важкої і гострої їжі, швидкі перекушування на ходу і особливо нерегулярні прийоми їжі. Окрім очевидних можливих факторів існують й інші. Шкідливі звички, постійний стресовий стан, нерви, погана робота ендокринної системи, забруднена екологія – усе це, як не дивно, теж залишає відбиток на Вашому шлунку і його роботі, зазначає терапевт-гастроентеролог Бабак Олег Якович.
Симптоми захворювань шлунково-кишкового тракту:
- Печія;
- Здуття кишечника;
- Нудота і блювання;
- Відрижка;
- Запори, діарея;
- Наліт на язику;
- Запах з рота;
- Гіркота в роті.
Профілактика шлунково-кишкових захворювань абсолютно не є складною. Для правильної роботи шлунково-кишкового тракту всього лише необхідно стежити за своїм харчуванням. Воно повинно бути збалансованим, з достатньою кількістю клітковини і з мінімальною кількістю жиру. Всі ці соуси, солодка газована вода, фаст-фуд, продукти з барвниками – досить шкідливо впливають на організм в цілому і провокують розвиток шлунково-кишкових захворювань.
Необхідно з дитинства привчати до правильного харчування. Дитина повинна розуміти той факт, що шкідливу їжу можна їсти зрідка, не можна захоплюватися солодощами та іншими «вкусняшками». А животику необхідна корисна їжа, в тому числі і супчики, кашки для правильної роботи шлунково-кишкового тракту. Якщо Ви з самого початку це розповісте малюку і, що найважливіше, станете показувати на власному прикладі, він обов'язково буде слідувати Вашим порадам.
Бережіть себе, харчуйтеся правильно і своєчасно, відмовтеся від шкідливих звичок – і Ви ніколи не будете знати про захворювання шлунково-кишкового тракту на своєму прикладі!