Гастроентерит – це захворювання, що супроводжується запаленням слизової оболонки кишечника, а також шлунка. Зазвичай воно проходить саме по собі без ліків, але в деяких випадках може призвести до ускладнень. Харчове отруєння – основна причина гастроентериту, що проявляється у вигляді добре відомого набору неприємних симптомів.
Гастроентерит зазвичай викликається вірусами, бактеріями або паразитами; коли джерелом такої інфекції є заражена їжа, такий стан називається харчовим отруєнням. Гастроентерит також іноді називають «шлунковий грип» або «кишковий грип», ці назви вживаються, в основному, що не медиками, а звичайними людьми для опису своїх нездужань.
Причини харчового отруєння
У загальних рисах, існує три типи інфекційних агентів, що викликають гастроентерит:
-
віруси;
-
бактерії;
-
паразити.
Віруси, які найчастіше викликають гастроентерит:
-
ротавірус: частіше зустрічається у дітей і є найбільш частою причиною вірусного гастроентериту у дітей;
-
норовірус: частіше зустрічається у дорослих.
Менш поширеними вірусними причинами є астровіруси, зазвичай вражає дітей і людей похилого віку, і аденовіруси. Цитомегаловірус також може викликати гастроентерит, особливо у людей з ослабленим імунітетом.
Які збудники викликають гастроентерит (харчове отруєння)?
Ось деякі з них:
-
Bacillus cereus, присутній в м'ясі, для появи симптомів потрібно від 10 до 16 годин, вони тривають від 24 до 48 годин;
-
Кампілобактер, присутній в м'ясі птиці, яке пройшло недостатню термічну обробку, симптоми з'являються через 2-5 днів і зберігаються протягом 2-10 днів;
-
E. coli (серотип O157: H7), присутній в недовареною яловичині, забрудненій воді і ін., Симптоми з'являються через 1-8 днів і тривають 5-10 днів;
-
сальмонела;
-
шигелла;
-
клострідіум діфіціле.
Факти про гастроентерит і харчові отруєння
Ось кілька ключових моментів про харчові отруєння та гастроентерити:
-
більшість випадків гастроентериту викликано інфекцією, викликаної бактеріями, вірусами або паразитами;
-
діарея, нудота, блювота і біль в животі - типові симптоми гастроентериту;
-
гастроентерит зазвичай проходить самостійно, в деяких випадках потрібно здати аналізи для уточнення діагнозу.
Найбільш серйозним ускладненням харчового отруєння і гастроентериту є зневоднення, особливо у вразливих категорій пацієнта – дітей до 1 року або літніх людей. Гастроентерит і харчове отруєння зазвичай проходять швидко, з мінімальним медичним втручанням. Лікування спрямоване на зменшення симптомів і запобігання ускладненням, особливо зневодненню. Основна стратегія лікування і профілактики харчового отруєння – це відпочинок і поповнення втраченої рідини і електролітів за допомогою:
-
рясного пиття (бажано з солями для пероральної регідратації для відновлення втрачених електролітів, такі препарати призначає лікар, їх можна купити в будь-якій аптеці);
-
забезпечення прийому рідини, навіть якщо блювота не проходить. Це можливо за рахунок пиття малої кількості води або повільного поїдання кубиків льоду;
-
поступового відновлення вживання їжі. Ніяких особливих обмежень не рекомендується, але зазвичай лікарі радять починати приймати м'яку і слизову їжу в малих кількостях.
Наступні фактори можуть погіршити симптоми під час епізодів гастроентериту: жирна, солодка або гостра їжа, молочні продукти, кофеїн і алкоголь.
Щоб уникнути небезпечних і потенційно смертельних наслідків зневоднення через діарею, прийом препаратів для пероральної регідратації рекомендується вразливим групам пацієнтів: немовлятам до 12 місяців і людям старше 65 років зі слабким імунітетом. Такі препарати, за твердженням експертів ВООЗ, є одними з найбільш важливих у світі, оскільки вони знизили кількість смертей серед дітей до 1 року (що страждають від гострої діареї) з 5 млн. на рік до 1,3 млн. Дана статистика стосується країн з низьким рівнем життя, і хоча в розвинених країнах світу статистика смертей від зневоднення набагато нижче, сіль, глюкоза і мінерали, які губляться в результаті зневоднення, також поповнюються за допомогою електролітних препаратів. Ці препарати продаються без рецепта і поповнюють дефіцит рідини, яка втрачається під час блювоти, діареї та зневоднення в результаті тривалого перебування без води і їжі. Медикаментозне лікування гастроентериту проводиться за допомогою протиблювотних і протидіарейних препаратів.
Симптоми гастроентериту (харчового отруєння)
Для гастроентериту характерні чотири класичних симптому:
-
діарея (рідкий стілець);
-
нудота;
-
блювота;
-
біль в животі (спазми).
Ці симптоми зазвичай мають раптовий (гострий) початок, однак тяжкість варіюється.
Симптоми гастроентериту після вживання зараженої їжі з'являються протягом кількох годин, проте інкубаційний період іноді триває набагато довше, в залежності від збудника. Блювота виникає на ранніх стадіях хвороби, діарея триває кілька днів, але може і довше, залежно від збудника. На додаток до класичних симптомів, описаних вище, харчове отруєння та гастроентерит також викликають:
-
втрату апетиту;
-
лихоманку або висока температуру, озноб.
Тип шлунково-кишкових симптомів є ключем до визначення типу інфекції: вірусна інфекція зазвичай викликає діарею без крові і слизу, для такого типу зараження характерна водяниста діарея, а при бактеріальній діареї у калових масах присутня слиз і кров.
Профілактика гастроентериту
Максимально скоротити ризик харчового отруєння можна, якщо дотримуватися чотирьох основних правил:
-
термічна обробка продуктів. Дайте продуктам достатньо часу для нагріву при відповідній температурі, щоб вбити будь-які бактерії, які можуть викликати гастроентерит. Корисно використовувати харчовий термометр, щоб перевірити приготоване м'ясо і переконатися, що яєчні жовтки зварені досить добре.
-
роздільне приготування різних продуктів. Готуйте сире м'ясо і рибу окремо від інших блюд, використовуйте різні обробні дошки.
-
заморожування. Зберігання м'яса, риби та птиці в охолодженому вигляді уповільнює зростання кількості шкідливих бактерій.
-
чистота. Підтримуйте чистоту посуду і робочих поверхонь і часто мийте руки, особливо перед їжею, а також після контакту з сирим м'ясом або яйцями.