15 травня 2020
Найбільш частим порушенням харчування є брак заліза в організмі людини. Від анемії страждає близько 25% усього населення планети. В першу чергу в цей період погіршується стан нігтів, шкіри і волосся.
Симптоми дефіциту заліза:
- задишка;
- сонливість;
- сильна стомлюваність і постійна слабкість;
- сухість і лущення шкіри;
- випадання волосся, ламкість нігтів;
- виникає бажання їсти щось незвичайне – крейду, сире м'ясо.
- рясній менструації;
- підвищеній необхідності в залізі (при вагітності та годуванні груддю);
- дисбактеріозі кишечника, запаленні шлунково-кишкового тракту;
- прихованих кровотечах (наприклад, гемороїдальних). Всмоктування заліза дуже добре покращують органічні кислоти, вітамін С, фолієва кислота і деякі амінокислоти.
- червоне м'ясо;
- субпродукти – язик і печінка;
- молюски;
- яйця (особливо жовток);
- гречка;
- шпинат;
- буряк;
- квасоля, сочевиця;
- яблука;
- гранат. Якщо ваш раціон харчування багатий різними продуктами і містить хоча б половину з перерахованих вище – то можете не переживати, відносно рівня заліза у своєму організмі. Але в якості профілактики не забувайте щорічно здавати аналізи і консультуватися з терапевтом.
Чому виникає дефіцит заліза?
Найчастіше головну роль відіграє незбалансоване харчування – особливо, якщо дотримуватися строгого веганского способу життя.Також дефіцит спостерігається при:
А тепер ловіть ТОП 10 продуктів із вмістом заліза:
Іноді варто зовсім небагато скорегувати своє харчування або ж пропити курс вітамінів, щоб поліпшити свій стан здоров'я!